Vitamín B5

kyselina pantothenová

  • Přestože je kyselina pantothenová nezbytná pro život člověka, jen vzácně dochází k projevům jejího nedostatku, díky jejímu hojnému výskytu ve velkém množství potravin živočišného i rostlinného původu.
  • Základní povahu kyseliny pantothenové objevil Roger J. Williams v roce 1933. Ten během své výzkumné práce objevil, že kyselina pantothenová je nezbytným faktorem pro růst kvasinek.
  • Williams nazval sloučeninu „kyselina pantothenová“, odvozením názvu od řeckého slova „pantothen“, což v překladu znamená „odkudkoli“. To z důvodu, že přítomnost kyseliny pantothenové zjistil téměř v každém jídle, které testoval.
  • Úspěšná syntéza kyseliny pantothenové byla provedena nezávisle několika vědeckými skupinami v roce 1940. Jednou z nich byla i skupina Rogera J. Williamse.
  • Jako vitamín nezbytný pro zvířata byla kyselina pantothenová uznána v roce 1939, kdy byla několika vědeckými skupinami nezávisle identifikována jako faktor zabraňující dermatitidě u kuřat.
  • Biochemickou roli kyseliny pantothenové jako složky koenzymu A identifikoval Fritz Lipmann v roce 1947 a za tento objev mu byla roce 1953 udělena Nobelova cena.
  • Z pozdějších studií vyplynulo, že jako součást koenzymu A je kyselina pantothenová nezbytná pro četné reakce spojené s uvolňováním energie ze sacharidů, tuků a aminokyselin.