Často je diskutováno o tom do jaké míry jsou umělé (tedy chemicky vyráběné) látky v potravinách nebezpečné pro lidský organismus. Na toto téma vyšlo i několik knih, ne vždy se ale informace v nich obsažené opírají o vědecky ověřená fakta. Domníváme se proto, že by i žáci na základní a střední škole měli mít alespoň základní informace o této problematice, aby se dokázali v informacích o aditivních látkách orientovat.
Při výrobě a zpracování potravin je používán velký počet přídatných neboli aditivních látek, celkem je jich známo asi 2800. Tyto látky se přidávají pro zlepšení uchovatelnosti (konzervanty apod.), vzhledu (barviva), chuti (např. umělá sladidla), fyzikálních vlastností (protispékavé látky atd.), případně ke zvýšení biologické hodnoty potravin.
Množství přídatných látek v potravinářských výrobcích je třeba kontrolovat, protože mohou způsobovat různá onemocnění a alergické reakce. Tak např. u syntetických barviv rozpustných v tucích, která se ještě do nedávna používala k barvení potravin, byly zjištěny karcinogenní účinky. Proto jsou u nás v současnosti povolena pouze barviva kyselá a ve vodě rozpustná.
Výrobci na etiketách potravin uvádějí nejčastěji kódová označení přídatných látek (E číslo), ale většina spotřebitelů netuší, co se pod těmito kódy skrývá. Všechny potřebné informace jsou obsaženy v zákoně č. 110/1997 Sb. a ve vyhlášce č. 298/1997 Sb., informace o vlivu přídatných látek na organismus lze dohledat v různých publikacích, které na toto téma v poslední době vyšly (např. Vrbová T.: "Víme co jíme?" aneb Průvodce éčky v potravinách, EcoHouse, 2001 a jiné).
Některé přídatné látky, jejich účinky a výskyt:
Číslo | Název | Potraviny, ve kterých se vyskytuje | Vliv na organismus |
E 102 | tartrazin | limonády,nápoje v prášku, žvýkačky | látky, které mohou působit na dětskou hyperaktivitu |
E 104 | chinolinová žluť | nápoje,žvýkačky,cukrovinky, zmrzliny | |
E 120 | karmíny | jogurty | |
E 122 | azorubin | želé, marcipán | |
E 131 | patentní modř | žvýkačky | |
E 132 | indigotin | zmrzliny, sladkosti | |
E 150 | karamel | sušenky, pekařské výrobky, instantní polévky | |
E 155 | hněď HT | čokoládové bábovky | |
E 180 | lithorubin | tvrdé sýry | |
E 469 | kaseinát | nemléčné šlehačky, dezerty | látky, které mohou být příčinou alergické reakce |
E 102 | tartrazin | pekařské a mléčné výrobky | |
E 122 | azorubin | jogurty, marcipán | |
E 123 | amarant | džemy, práškové směsi pro dezerty | |
E 127 | erythrosin | kandované třešně | |
E 129 | červěň Alura AC | bonbony | |
E 133 | brilantní modř | cukrářské a pekařské výrobky | |
E 142 | zeleň S | zmrzliny, dezerty | |
E 154 | hněď FK | uzené ryby | |
E 160b | annato | mléčné výrobky, margaríny, oleje | |
E 200 | kyseliny sorbová | džemy, víno, sušené ovoce, kečupy, majonézy | |
E 201 | sorban sodný | sušené ovoce | |
E 202 | sorban draselný | majonézy | |
E 210 | kyselina benzoová | ovocné džusy | |
E 211 | benzoan sodný | hořčice, nealkoholické nápoje | |
E 212 | benzoan draselný | džusy, kečupy | |
E 213 | benzoan vápenatý | nealkoholické nápoje | |
E 215 | ethylparahydroxybenzoát - sodná sůl | tekutá sladidla | |
E 216 | propylparahydroxybenzoát | pekařské výrobky, nápoje | |
E 220 | oxid siřičitý | konzervant jahod | |
E 221 | siřičitan sodný | nealko. nápoje, sušené výrobky, výrobky z brambor | |
E 222 | hydrogensiřičitan sodný | nealkoholické nápoje, vína, džusy | |
E 225 | siřičitan draselný | nealko. nápoje, ocet, výrobky z brambor | |
E 280 | kyselina propionová | cukrářské výrobky | |
E 284 | kyselina boritá | cukrářské výrobky | |
E 407 | karagenan | masové konzervy, mléčné výrobky, šlehačka ve spreji | |
E 620 | kyselina I-glutamová | koření | |
E 621 | glutaman sodný | instantní polévky, sojová omáčka | |
E 901 | včelí vosk | čokoládová poleva |
Látky, které mají příznivý vliv na lidský organismus a zdraví:
Číslo | Název | Potraviny, ve kterých se vyskytuje | Vliv na organismus |
E 101 | riboflavin, vitamin B2 | cereálie | dobrý pro imunitní systém, chrání před šedým zákalem, zmírňuje migrény |
E 160a | karoteny | sýry, zmrzliny, majonézy | ničí volné radikály, prevence chorob srdce |
E 161b | lutein | mléčné výrobky, salátové zálivky | snižuje riziko rakoviny plic |
E 170 | uhličitan vápenatý | kakao holandského typu | nutný pro zdravé zuby |
E 300 | vitamin C | džusy, nealko. nápoje | antioxidant |
E 306 až E 309 | vitamin E | rostlinné tuky | antioxidant, zvyšuje imunitu |
E 406 | agar | tavené sýry, masné výrobky, želé | má mírně projímavý účinek |
E 410 | karubin | nápoje, cukrovinky, sýry | pomáhá snižovat hladinu cholesterolu |