Víte co jíte?



    Často je diskutováno o tom do jaké míry jsou umělé (tedy chemicky vyráběné) látky v potravinách nebezpečné pro lidský organismus. Na toto téma vyšlo i několik knih, ne vždy se ale informace v nich obsažené opírají o vědecky ověřená fakta. Domníváme se proto, že by i žáci na základní a střední škole měli mít alespoň základní informace o této problematice, aby se dokázali v informacích o aditivních látkách orientovat.

    Při výrobě a zpracování potravin je používán velký počet přídatných neboli aditivních látek, celkem je jich známo asi 2800. Tyto látky se přidávají pro zlepšení uchovatelnosti (konzervanty apod.), vzhledu (barviva), chuti (např. umělá sladidla), fyzikálních vlastností (protispékavé látky atd.), případně ke zvýšení biologické hodnoty potravin.

    Množství přídatných látek v potravinářských výrobcích je třeba kontrolovat, protože mohou způsobovat různá onemocnění a alergické reakce. Tak např. u syntetických barviv rozpustných v tucích, která se ještě do nedávna používala k barvení potravin, byly zjištěny karcinogenní účinky. Proto jsou u nás v současnosti povolena pouze barviva kyselá a ve vodě rozpustná.

    Výrobci na etiketách potravin uvádějí nejčastěji kódová označení přídatných látek (E číslo), ale většina spotřebitelů netuší, co se pod těmito kódy skrývá. Všechny potřebné informace jsou obsaženy v zákoně č. 110/1997 Sb. a ve vyhlášce č. 298/1997 Sb., informace o vlivu přídatných látek na organismus lze dohledat v různých publikacích, které na toto téma v poslední době vyšly (např. Vrbová T.: "Víme co jíme?" aneb Průvodce éčky v potravinách, EcoHouse, 2001 a jiné).





    Některé přídatné látky, jejich účinky a výskyt:

Číslo Název Potraviny, ve kterých se vyskytuje Vliv na organismus
E 102 tartrazin limonády,nápoje v prášku, žvýkačky látky, které mohou působit na dětskou hyperaktivitu
E 104 chinolinová žluť nápoje,žvýkačky,cukrovinky, zmrzliny
E 120 karmíny jogurty
E 122 azorubin želé, marcipán
E 131 patentní modř žvýkačky
E 132 indigotin zmrzliny, sladkosti
E 150 karamel sušenky, pekařské výrobky, instantní polévky
E 155 hněď HT čokoládové bábovky
E 180 lithorubin tvrdé sýry
E 469 kaseinát nemléčné šlehačky, dezerty látky, které mohou být příčinou alergické reakce
E 102 tartrazin pekařské a mléčné výrobky
E 122 azorubin jogurty, marcipán
E 123 amarant džemy, práškové směsi pro dezerty
E 127 erythrosin kandované třešně
E 129 červěň Alura AC bonbony
E 133 brilantní modř cukrářské a pekařské výrobky
E 142 zeleň S zmrzliny, dezerty
E 154 hněď FK uzené ryby
E 160b annato mléčné výrobky, margaríny, oleje
E 200 kyseliny sorbová džemy, víno, sušené ovoce, kečupy, majonézy
E 201 sorban sodný sušené ovoce
E 202 sorban draselný majonézy
E 210 kyselina benzoová ovocné džusy
E 211 benzoan sodný hořčice, nealkoholické nápoje
E 212 benzoan draselný džusy, kečupy
E 213 benzoan vápenatý nealkoholické nápoje
E 215 ethylparahydroxybenzoát - sodná sůl tekutá sladidla
E 216 propylparahydroxybenzoát pekařské výrobky, nápoje
E 220 oxid siřičitý konzervant jahod
E 221 siřičitan sodný nealko. nápoje, sušené výrobky, výrobky z brambor
E 222 hydrogensiřičitan sodný nealkoholické nápoje, vína, džusy
E 225 siřičitan draselný nealko. nápoje, ocet, výrobky z brambor
E 280 kyselina propionová cukrářské výrobky
E 284 kyselina boritá cukrářské výrobky
E 407 karagenan masové konzervy, mléčné výrobky, šlehačka ve spreji
E 620 kyselina I-glutamová koření
E 621 glutaman sodný instantní polévky, sojová omáčka
E 901 včelí vosk čokoládová poleva



    Látky, které mají příznivý vliv na lidský organismus a zdraví:

Číslo Název Potraviny, ve kterých se vyskytuje Vliv na organismus
E 101 riboflavin, vitamin B2 cereálie dobrý pro imunitní systém, chrání před šedým zákalem, zmírňuje migrény
E 160a karoteny sýry, zmrzliny, majonézy ničí volné radikály, prevence chorob srdce
E 161b lutein mléčné výrobky, salátové zálivky snižuje riziko rakoviny plic
E 170 uhličitan vápenatý kakao holandského typu nutný pro zdravé zuby
E 300 vitamin C džusy, nealko. nápoje antioxidant
E 306 až E 309 vitamin E rostlinné tuky antioxidant, zvyšuje imunitu
E 406 agar tavené sýry, masné výrobky, želé má mírně projímavý účinek
E 410 karubin nápoje, cukrovinky, sýry pomáhá snižovat hladinu cholesterolu