Bone Remains Contamination Characterisation Using Laser-Induced Breakdown Spectroscopy

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Charakterizace kontaminace kosterních pozůstatků s použitím spektrometrie laserem buzeného plazmatu
Autoři

VITEŠNÍKOVÁ Anna HRDLIČKA Aleš KAISER Jozef PROKEŠ Lubomír NOVOTNÝ Karel KANICKÝ Viktor PROCHAZKA David NOVOTNÝ Jan MALINA Radomír

Rok publikování 2011
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Kosti z archeologických nalezišť neobsahují původní koncentrace stopových prvků. Díky diagenezi jsou fosilní kosti obohaceny především prvky obsaženými v půdě (jako Fe, Mn, Cu, Al). Obsah půdních prvků pronikajících do kosti závisí na vnějších podmínkách souvisejících především se složením okolní půdy, pH, vlhkosti a složení vody, mikrobiologické aktivitě a na charakteru povrchu a uložení dané kosti. Experimenty byly založeny na analýze s prostorovým rozlišením (liniové skeny) na příčných řezech kontaminovaných kostí metodami LIBS a LA-ICP-MS (laserová ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií indukčně vázaného plazmatu). Některé kosti pocházely z uložení v půdě, některé z uložení v kovových rakvích. Pro tyto experimenty bylo zvoleno LIBS uspořádání v dvoupulzním režimu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.