Sociální pedagog - jeho místo a možnosti uplatnění ve stávajícím systému školství v ČR aneb Sociální pedagog v praxi a jeho profesní příprava

Autoři

SOJÁK Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Sociální pedagogika ve střední Evropě, současný stav a perspektivy (Recenzovaný sborník příspěvků z mezinárodní konference)
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova social pedagogue; prevention; intervention; research; need
Popis Příspěvek informuje o projektu, který se zaměřuje na vytvoření příznivých podmínek pro ustanovení adekvátní pozice profese - sociální pedagog v systému školství. Tak jak je vnímána z hlediska potřeby trhu a uplatnění těchto odborníků v oblasti pedagogických a pomáhajících profesí i v jiných rovinách, než jako sociálního pracovníka. Projekt byl sestaven z předběžných hledání významů statusu, role a způsobilosti sociálního pedagoga ve srovnání a vztahu se stávajícími pozicemi jako jsou vychovatel, školní psycholog, asistent pedagoga, pedagog volného času, školní metodik prevence, sociální pedagog, výchovný poradce aj. vycházejících z dosavadní praxe v konfrontaci akademických pohledů a názorů pedagogů zabývajících se touto problematikou. Cílem je přiblížit se bezprostřední realitě základního školství a hledání profesní kompetence sociálního pedagoga v této oblasti.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.