Analysis of population trend in Saga pedo (Orthoptera: Tettigoniidae) on the edge of its range: more abundant or more intensively studied?

Název česky Analýza populačního trendu u Saga pedo (Orthoptera: Tettigoniidae) na hranici jejího areálu: početnější nebo intenzivněji studovaná?
Autoři

HOLUŠA Jaroslav KOČÁREK Petr DROZD Pavel VLK Robert

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Saga pedo v České republice dosahuje severní hranice svého areálu. Dlouhodobě se vyskytuje pouze v jediné nevelké oblasti a nebyla zde do roku 2006 nikdy systematicky sledována. Od prvního nálezu v roce 1922 byla kobylka sága zaznamenána jen několikrát a téměř všechny nálezy byly publikovány a jsou uloženy v muzejních sbírkách. Intenzívním průzkumem v letech 2005-2008 byl tento druh naopak zjištěn na mnoha lokalitách a její výskyt byl relativně početný. Na základě zvyšující se frekvence nálezů v posledních desetiletích by bylo možno se domnívat, že se početnost její populace zvyšuje. Tento velmi zjednodušený pohled je však zatížen chybou vyplývající z nestejného sběratelského úsilí (sampling effort) v průběhu posledních 70 let. Jako sampling effort byl použit počet publikací zabývajících se suchozemskou faunou na území Pavlovských vrchů. Proto jsme se pokusili analyzovat dostupná data o náhodných nálezech se zohledněním vlivu rozdílného sběratelského úsilí pomocí regrese a dokázat, zda-li velikost populace na Pavlovských vrších má stoupající trend, nebo zda-li vzrůst počtu nálezů pouze odráží zvýšenou pravděpodobnost nálezu v důsledků intenzivnějšího studia zdejší přírody.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.