Dějepis se zaměřením na vzdělávání

Bakalářské studium v prezenční nebo kombinované formě.

Program je možné studovat pouze v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Chcete poznat minulost? Chcete hovořit s pamětníky? Chcete se naučit rozumět písmům starých listin a zároveň poznat příběhy regionů, měst, ulic a rodin? Chcete své poznatky poutavě předávat dál, a přitom se naučit ještě základy němčiny a latiny?

Program Dějepis se zaměřením na vzdělávání vám v průběhu tříletého bakalářského studia nabídne předměty zabývající se pravěkem, starověkem, středověkem, novověkem i nejnovějšími dějinami. Kromě těchto odborných předmětů na vás čeká nabídka kurzů z oblasti pedagogiky i oborových praxí.

Již během studia se můžete věnovat samostatné badatelské činnosti a její výsledky prezentovat na studentských vědeckých konferencích, podílet se na archeologickém výzkumu či muzejní práci. Nejlepší ze studentů dokonce mohou participovat i na odborných textech v různých historických časopisech.

Je studium programu pro vás?

Zaujalo vás studium Dějepisu se zaměřením na vzdělávání? Odpovězte si na tyto otázky!

  • Baví vás komunikace s pamětníky, odborníky i laickou veřejností?
  • Zvládnete si zapamatovat velké množství dat a událostí a propojovat znalosti do logické struktury?
  • Dokážete přesně a trpělivě podobně jako detektivové hledat pamětníky událostí, pátrat v archivu, nacházet informace v knihovnách a vnímat každou kulturní nepatrnost v prostoru?

Pokud stále souhlasně přikyvujete, podejte si přihlášku!

„Poznejte svoji minulost“

„Ke studiu dějepisu mne přivedla má vášeň k historii. Co jsem očekával? Prohloubení svých znalostí v oblasti historie, zejména moderních dějin. Mírně mě překvapilo zařazení studia pravěkých a starověkých dějin, ale po absolvování archeologické praxe ve Znojmě-Hradišti mi došlo, že je třeba přistupovat k dějinám chronologicky. V prvním ročníku mě také nadchla historická exkurze, která mě zavedla do míst, kam bych se sám nejspíš nevypravil. Byla výborně zorganizovaná a kromě historických faktů jsem získal kontakty se studenty vyšších ročníků historie. Všem budoucím zájemcům o studium dějepisu chci říct: nebude to jednoduché, ale vytrvejte. Stojí to za to!“

Filip Lanči Filip Lanči
student programu

Praxe

V průběhu studia také můžete absolvovat archeologickou praxi, odbornou praxi v muzeu či knihovně, exkurze po České republice.

Chcete vědět víc?

http://http://www.ped.muni.cz/whis/

Uplatnění absolventů

Jako absolvent či absolventka bakalářského programu Dějepis se zaměřením na vzdělávání se můžete věnovat práci asistenta pedagoga na základní škole. Stejně tak se uplatníte ve všech dalších oborech souvisejících s historií.

Během studia si totiž osvojíte nejen historické znalosti, ale i jejich aplikaci v praxi, čímž se seznámíte s historickým místopisem i pedagogikou. Taktéž si osvojíte základy latiny a němčiny — dvou jazyků, bez kterých se historik neobejde! Kromě těchto jazyků se v rámci archeologických praxí seznámíte i s grafickými programy.

Studium vás připraví na práci asistenta pedagoga a také vám pootevře dveře ke studiu Učitelství dějepisu pro základní školy a k práci učitele. Možné je, že naleznete uplatnění v paměťových institucích, v muzeích, či jako turističtí průvodci.

Možnosti studia

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Kombinace s programy z Pedagogické fakulty


Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Sdružené studium

Dějepis se zaměřením na vzdělávání – kombinace s programy z Pedagogické fakulty

Dějepis se zaměřením na vzdělávání – kombinace s programy z Pedagogické fakulty

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Pedagogická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ano
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ne
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail na

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Dějepis se zaměřením na vzdělávání? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

PhDr. Kamil Štěpánek, CSc.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.