Where did you spend your holidays?

16. 11. 2020 Ailsa Marion Randall, Ivana Hrozková

Léto pomalu končí a v prvních hodinách (nejen) angličtiny se s žáky jistě k prázdninám vrátíte. Proto dnes nabízíme několik užitečných výrazů k tomuto tématu.

Ubytovat se můžeme v penzionu, což je v angličtině trochu zrádné slovo, protože pension nepoužíváme: I normally stay in a B and B (not a pension) with my family or sometimes a hoTEL (pozor na výslovnost, v angličtině je přízvuk na druhé slabice). Někteří z nás dávají přesnost kempům, anglicky campsite, s předložkou at: It can be fun to stay at a campsite if you don't mind the noise. Během prázdnin rádi sportujeme nebo navštěvujeme zajímavá místa, třeba s průvodcem: It's quite useful to get a guided tour if you visit a historical place. Ne všichni ale máme rádi místa hojně navštěvovaná turisty: I don't visit places that are too touristy (not touristic). Někteří dávají přednost přírodě: We love being in the countryside in the summer (not in the nature); někteří dokonce turistice na horách: My friends and I love hiking in the mountains. Zde bychom rádi zdůraznili kontrast v použití předložek, v češtině na horách, kdežto v angličtině in the mountains.

Dovolená je i časem relaxace na pláži: I love being at the beach – it is a nice relaxation for me (not relax). Možná jste překvapeni, že je použita předložka at, se substantivem beach se pojí i předložka on: My mum loves lying on the beach all day.

Přejeme hezký školní rok s angličtinou!

Ailsa Marion Randall, M.A. a Mgr. Ivana Hrozková, Ph.D.
Katedra anglického jazyka a literatury
Pedagogická fakulta MU


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info