NOT in the nature

5. 11. 2021 Ailsa Marion Randall, Irena Headlandova Kalischova

Je září, jsme zpátky ve škole a mezi hlavní témata našich hovorů nepochybně patří vyprávění o tom, co jsme dělali o prázdninách. A vzhledem k tomu, jak Češi milují přírodu a pobyt v ní, určitě na ni dojde řeč i v hodinách angličtiny. Takže vzhůru do přírody!

            Ale pozor, to známé slovíčko nature použijeme mnohem méně než v češtině – vlastně skoro vůbec. Angličtina volí konkrétní označení pro dané místo, tedy například řekneme: In the summer I love spending time outdoors/in the countryside/in the forest, nebo když líčíme krásnou přírodu, užijeme obraty, jako jsou beautiful landscape/scenery/countryside (We spent a week in the mountains and the scenery/landscape was amazing!).

            Když vaši žáci budou popisovat, jak chodili do přírody nebo spali pod širákem, bude jim stačit jednoduché We usually went for a walk in the countryside and once my friends and I slept in the open air/under the stars. A podobně tomu bude, i pokud se chodili koupat třeba na přírodní koupaliště: By my grandparents’ house there is a lake where we went swimming, nebo když chodili na filmy do letního kina, kde seděli na lehátku a popíjeli něco studeného: In the summer I love going to the outdoor cinema/open air cinema, sitting on a deckchair and having a nice cool drink.

            Kdy tedy použijeme slovo nature? Například v kontextu televizních pořadů o přírodě: I enjoy watching nature programmes on TV nebo když mluvíme o matce přírodě (Mother Nature) nebo něčí lásce k přírodě (his love for nature) a také v řadě idiomů. Ale nature není místo, kam bychom mohli jít.

            A na závěr ještě malá výslovnostní odbočka: myslíte, že písmeno „a“ se v první slabice slov nature a natural vyslovuje stejně, nebo rozdílně? Za bé je správně, protože podstatné jméno nature se vyslovuje s dvojhláskou /eɪ/, zatímco přídavné jméno natural s otevřenou samohláskou /æ/ (jako například ve slově cat).

 

Ailsa Marion Randall, M.A. a Mgr. Irena Headlandova Kalischova, Ph.D.

Katedra anglického jazyka a literatury

Pedagogická fakulta MU

 

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info