Merry Christmas

leden 2023 Ailsa Randall, Irena Headlandová Kalischová

Vánoce jsou svátky, na které se v této části roku těšíme. Jsou spojeny se světlem, vůní, těšením a dárky, ale také s vánočními prázdninami, kdy si můžeme všichni odpočinout a nabrat síly do dalšího roku. Pojďme se nyní podívat na některé fráze, které s tímto obdobím souvisejí.

Známá česká písnička Vánoce, Vánoce přicházejí svým textem bohužel přímo svádí k nejběžnější chybě, kterou dělají žáci a studenti napříč úrovněmi, protože anglické slovíčko Christmas se užívá v jednotném čísle, proto Christmas is coming.

Ve třídě u mladších dětí se můžete zeptat, jestli už napsaly dopis Ježíškovi: Have you written a letter to Santa/Baby Jesus yet? Asi všech se bude týkat otázka, zda se těší na Vánoce, kterou můžeme volně přeložit jako: Are you in the Christmas spirit yet? A naši naději, že bude na vánoční svátky sníh, vyjádříme větou: We’re all hoping for a white Christmas (pozor, ať nevypadne neurčitý člen před adjektivem).

Podobně jako v češtině lze užít ve spojení s těmito svátky různé předložky, takže správně je At Christmas i Over Christmas I usually spend time with my family. Naproti tomu, když mluvíme o jednotlivých dnech, předložka se změní na obvyklé on, např. On Christmas Eve we open presents. (Na Štědrý den rozbalujeme dárky.) Stejně tomu bude ve větě Na Hod boží (25. 12.) chodíme na oběd k babičce: On Christmas Day we have lunch at my grandmother’s place. A do třetice věta „Na Štěpána (26. 12.) často navštěvujeme příbuzné“ bude znít: On Boxing Day we often visit our extended family.

Abychom nezapomněli na úplný závěr roku, může se do předvánoční hodiny hodit otázka, jaké mají v rodinách plány na Silvestra: Are you having a New Year’s Eve party this year? Nebo jestli dodržují na Nový rok nějaké tradice: Do you have any New Year’s Day traditions, like visiting family or eating pork?

Takže až se se svou třídou uvidíte letos naposledy, můžete jim popřát stejně jako my teď vám: We wish you a merry Christmas and a happy new year!

 

Ailsa Randall, M.A. a Mgr. Irena Headlandová Kalischová, Ph.D.

Katedra anglického jazyka a literatury

Pedagogická fakulta MU


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info