Jakého rodu je…?

1. 11. 2019 Hana Žižková

Možná se vám zdá, že odpovědět na to, jakého rodu je v češtině nějaké slovo, je příliš jednoduchá otázka. Nemusí to však být pravda. V češtině rozlišujeme u podstatných jmen rod přirozený a rod gramatický. Mnohdy si odpovídají: muž vs. žena vs. dítě, není to ale nutně pravidlo, jak dokládají výrazy děvče nebo páže.

V případě výrazů jako choť nebo  nešika, potřebujeme znát širší kontext, abychom určili, zda je slovo mužského, nebo ženského rodu: Přijel pan ředitel s chotí. vs. Jejím chotěm se stal hrabě Karel. Slovo rukojmí může být dokonce  rodu mužského, ženského i středního, záleží na tom, v jakém kontextu jej použijeme.

Některé výrazy mají pouze jeden tvar a jeden rod, ale ve skutečnosti označují stvoření rodu ženského i mužského. Říkáme jim jména vespolná a řadíme k nim většinu názvů zvířat: veverka, pták, ryba apod. Do této skupiny patří také výrazy vnouče, lenoch apod.

Čeština rozlišuje v mužském rodě i životnost. Gramatická životnost ale vůbec neodpovídá životnosti v reálném světě, a tak zatímco sněhulák je z gramatického pohledu životný, přestože nikam neodejde, hmyz je naopak neživotný, přestože nás všude pronásleduje. Stejně tak čitatel a jmenovatel jsou oba gramaticky životní. Některé výrazy se dokonce vyskytují v obou formách, záleží pak na nás, zda zvolíme koncovky životné, či neživotné. To je třeba případ slova ledoborec nebo bacil.

Některá slova se vyskytují ve dvou rodech, ale nemají stejný význam. Například brambor a brambora. Brambor označuje plodinu a brambor i brambora potravinu. Výrazy řádek a řádka třeba můžeme zaměnit téměř ve všech kontextech, kromě jednoho: Je to už řádka let. Tam bude vždycky slovo řádka v ženském rodě. Kedluben a kedlubna jsou volně zaměnitelné ve všech kontextech, na rozdíl třeba od dvojice okurek a okurka. Výraz okurka je spisovný, kdežto okurek se používá na Moravě a je vnímán jako nářeční. Časté chyby se objevují v použití výrazu hranolky (příloha k jídlu). Pokud si chcete dát řízek s hranolkami, pak vám jistě bude chutnat, nicméně správně je řízek s hranolky (jako s hrady, v mužském rodě).

Pakliže se vám přece jen zdá, že určení rodu je v češtině hračka, mám pro vás otázku: Dokážete určit  gramatický rod u slov koala, panda, káně a sršeň? Odpověď najdete pod článkem.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info