Přestože psaní velkých písmen patří k důležitým pravopisným jevům a ve škole je toto učivo probíráno už od 1. stupně ZŠ, kdo z nás někdy při jejich psaní nechyboval…
Jedním z důvodů je skutečnost, že vlastní jména tvoří rozsáhlou pravopisnou oblast a psaní některých z nich vzbuzuje i u dospělých uživatelů jazyka rozpaky. Pravidla psaní velkých písmen jsou navíc, a to v dobré snaze o jejich zjednodušení, často upravována a měněna.
Podívejme se tentokrát na psaní názvů některých výrobků. Pokud je potravinářským, spotřebním a dalším výrobkům, a to jak českým, tak i zahraničním, udělena ochranná známka, jsou tyto ochranné známky považovány za vlastní jména, a proto se píší s velkým počátečním písmenem, např.: Ementál, Mascarpone, Rama, Marlenka, Harlekýn, Staropramen, Coca-cola, Ariel, Jar, Škoda Fabia, Fiat Punto, Rulanské šedé, Frankovka aj.
S velkým písmenem se píší i názvy pokrmů a nápojů, pokud se před ně umístí obecné pojmenování: pizza Margherita, kuře Kung-pao, rizoto Paella, polévka Minestrone, koktejl Manhattan, dort Sacher, řezy Tiramisu apod.
Tyto názvy však můžeme v určitých kontextech chápat i jako obecná pojmenování druhová, tzn. že by se pak měly psát s malým počátečním písmenem, např. dám si marlenku, mochito/mojito apod. Obecné pojmenování převládá při užití těchto pojmenování v kuchařských knihách, v různých receptech v časopisech, na internetu apod., např. tiramisu z mascarpone, moučník kardinálovy řezy, roštěná esterházy, …
Někdy tak dochází ke změně podoby pojmenování, např.: Nejraději peru v arielu; Starou škodovkou už procestoval celou republiku; Objednáme si frankovku a běžně se od nich tvoří množné číslo, např. dám si dvě marlenky, margherity, coca-coly aj.
Určit pevnou hranici, kdy jde o vlastní jméno a kdy o obecné, bohužel nelze. Užití velkého/malého písmena závisí na typu textu, kontextu atp. Je však třeba upozornit, že se jedná o proces přirozený a zcela nezávislý na přání a vůli majitelů ochranných známek.
PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.
katedra českého jazyka a literatury
Pedagogická fakulta MU