Vzájemné (a jiné) hodnocení ve FeedbackFruits

Tereza Kořínková tutorial

Bez popisku

FeedbackFruits je komplexní nástroj umožňující větší zapojení studentů. Díky své rozmanitosti je vhodný na různé úrovně vzdělávání od škol základních po vysoké. Hodí se obzvlášť v distanční výuce a to primárně té asynchronní.

Velkým plusem je plug-in do MS Teams v rámci instituce zdarma. A právě na využití a práci v tomto prostředí se zaměří tyto tutorialy, která vysvětlují použití jednotlivých prvků v rámci MS Teams. V mém videu se dozvíte, co FeedbackFruits nabízí, jak ho do MS Teams zapojit a sdílet.

FeedbackFruits ovšem nabízí i možnost implementace do jiných nástrojů, například do Moodlu. Pokud vás tato implementace zaujala, můžete se podívat na sérii videí v jejich kanálu určených právě k Moodlu.

Nastavení (nejen) vzájemného hodnocení

V informačním systému MUNI možnost vzájemného hodnocení mezi studenty máme, zde se ovšem nabízí další možnosti nastavení. Navíc je možnost hodnocení v rámci skupin a rozmanité nastavení kdo, koho a kolik má hodnotit. 

Do dalších hodnotících prvků spadá také hodnocení učitele. Můžete jej napsat do poznámkového bloku v ISu, lze ale hodnotit i jinými metodami, než obyčejným souvislým textem. Ten je k dispozici také, ale k tomu je ještě nahrávání hlasu, škálování a bodování. Máte tak možnost hodnotit jak formativně, tak sumativně.

Nakonec je tu ještě možnost sebehodnocení a to jak vlastní práce (dokumentu/videa apod.) tak i dovedností.

Mé video je opět určeno pro začátečníky, kdy ukazuji, jak hodnocení jednoduše nastavit a v oficiálním videu vám ukážou postup na konkrétním příkladu.

 

Kritéria hodnocení

Hodnocení nemusí být jen o známkách nebo jen o textu. FeedbackFruits nabízí hned tři možnosti, jakou zpětnou vazbu dát a to ať už se bavíme o vzájemné nebo od vyučujícího. 

Vyučující může tedy nastavit hned několik kritérií, které mají být hodnoceny. První možností je rubrika, kde hodnotíme daná kritéria v určité škále (např. začátečník-expert), další možností je klasická škála s variabilním počtem bodů, kam zadáváme pouze krajní body. U obou variant ale hodnotitel nemusí pouze klikat úroveň, a dávat body, ale je k dispozici i vlastní komentář. Lze tedy pracovat jak se sumativní, tak formativní zpětnou vazbou. Posledním prvkem je klasický komentář

Pokud vás nástroj zaujal a chtěli byste podrobnější informace, nastavení, průchod jednotlivými prvky, můžete navštívit oficiální YouTube kanál FeedbackFruits, kde naleznete mnoho instruktážních videí.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info