Výživa
I. - úvodní informace | |
---|---|
Název: |
Výživa
|
Předmět: |
Biologie
|
Autor: |
Veronika Mačátová
|
Věková skupina: |
Od: 13 Do: 14
|
Přílohy | |
Příprava neobsahuje přílohy. |
II. - cíle a ověření | |
---|---|
Obsahové cíle a ověření: |
|
Jazykové cíle a ověření: |
|
III. - strategie, učební pomůcky | |
---|---|
Učební strategie: |
|
Učební pomůcky: |
Letáky z obchodních center (potraviny)
|
Popis hodiny |
---|
Úvod |
Pozdrav, zjištění absence v angličtině Kontrola domácího úkolu - zadán v minulé hodině - zapisovat po dobu tří dnů co žáci měli k jídlu (včetně množství a času) Krátký brainstorming na téma - Z čeho se skládají potraviny, vyučující píše na tabuli pojmy do sloupců podle živin (cukry, tuky, bílkoviny...). |
Hlavní část |
Krátké shrnutí tématu se zápisem do sešitu (která živina je přítomna v kterém typu potravin a k čemu je v organismu využívána). Výklad v češtině, nové anglické pojmy píše vyučující na tabuli (flipchart nebo magnetickou t.), žáci se učí výslovnosti. Řízená diskuze na téma výživa s občasným zápisem nových poznatků do sešitu využitím nových anglických výrazů. |
Závěr |
Žáci se rozdělí do skupinek, dostanou zadaná témata (zdravá výživa, nezdravá výživa, redukční dieta,...) a vyhledají z letáků a vystříhají z nich taková jídla, která tématu odpovídají. Vystříhané obrázky nalepí společně na papír se stručnými popisky, proč zrovna tato potravina náleží k přidělenému tématu. Žáci používají k popisu jak české tak anglické výrazy Z výsledků se udělá nástěnka. Zadání domácího úkolu - sestavení zdravého jídelníčku na jeden den. |