Výskyt v potravinách



     V potravinách rostlinného původu (právě tak jako v plasmě a tkáních živočichů) je zpravidla 90–95 % vitaminu C přítomno ve formě askorbové kyseliny, zbytek tvoří dehydroaskorbová kyselina.


1. Potraviny živočišného původu

     Z živočišných potravin jsou nejvýznamnějším zdrojem vitaminu C pouze játra (viz tabulka č. 1). Další potraviny (maso, vejce a mléko) mají jako zdroj vitaminu téměř zanedbatelný význam.

     Tabulka č. 1
Obsah vitaminu C v některých potravinách

 

Potravina

mg.kg–1 nebo mg.dm–3

(v jedlém podílu)

 

Potravina

mg.kg–1 nebo mg.dm–3

(v jedlém podílu)

Maso

10-20

Mrkev

50-100

Šunka

300-500

Petržel kořenová

230

Vnitřnosti

50-340

Petržel kadeřavá

1500-2700

Mléko

5-20

Pažitka

430

Jablka

15-50

Pór

150-300

Hrušky

20-40

Cibule

90-100

Švestky

25-45

Česnek

150-160

Broskve

70-100

Křen

450-1200

Višně, třešně

60-300

Zelí

170-700

Angrešt

330-480

Kapusta hlávková

700-1400

Rybíz červený

200-500

Kapusta růžičková

1000-1030

Hroznové víno

20-50

Květák

47-1610

Jahody

400-700

Kedluben

280-700

Borůvky

90

Salát hlávkový

60-300

Melouny

130-590

Špenát

350-840

Pomeranče

300-600

Rajčata

80-380

Citrony

300-640

Lilek

80

Grapefruity

240-700

Paprika (různé druhy)

620-3000

Ananas

150-250

Okurka

65-110

Banány

90-320

Chřest

150-400

Kiwi

700-1270

Hrášek

80-410

Mango

100-350

Fazolové lusky

90-300

Papája

620-980

Řepa salátová

65

Šípky

2500-10000

Brambory

80-400

 

2. Potraviny rostlinného původu

     Nejbohatším zdrojem vitaminu C je ovoce a zelenina. Nejvyšší obsah vitaminu C má čerstvé ovoce a čerstvá zelenina. Mezi jednotlivými druhy však existují velké rozdíly v obsahu vitaminu. Ten je výrazně závislý i na vegetačních podmínkách během růstu, stupni zralosti, způsobu posklizňovaného zpracování a mnoha dalších faktorech.

     Absolutně nejvyšší koncentrace askorbové kyseliny dosahující až 46 g/kg jedlého podílu obsahuje ovoce Malpighia punicifolia ze Západoindických ostrovů, 23–32 g/kg jedlého podílu je v plodech australského stromu Terminalia ferdinandiana.

     Bohaté zdroje vitaminu C však zpravidla nebývají příliš významné pro krytí potřeby vitaminu (např. šípky, černý rybíz, kadeřavá petržel), neboť se konzumují jen příležitostně a v malém množství.

     Mnohem větší význam mají zdroje s průměrným obsahem vitaminu (především brambory, i když obsah vitaminu během uskladnění po dobu zimních měsíců velmi klesá), které se konzumují pravidelně a v elativně značném množství.

     Cereálie obsahují stopy vitaminu, poněkud vyšší obsah je pouze v klíčících semenech.


3. Ostatní zdroje

     Ve vyšších houbách se askorbová kyselina nevyskytuje vůbec nebo bývá přítomna ve velmi malém množství.