Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty
Masarykova univerzita, Poříčí 7, Brno

blog

Sociologická fotografie

Sociologická fotografie

 Sociologická fotografie

(letmý příspěvek ke dvěma posledním  výstavám v Galerii Černá linka)

SELFPORTRAITS WITH WOMAN / MAN
Česká fotografka Dita Pepe ve svých dvou nejznámějších cyklech - Autoportréty se ženami a následném Autoportréty s muži - se stylizuje do vzhledu a výrazu podle životního stylu a sociálního postavení žen, se kterými se fotografuje. Tato její práce je podmanivou hrou na hledání identity a ztotožňování se s nejrůznějšími životními hodnotami. Jednou je babičkou čekající v nemocnici, jindy třeba striptýzovou tanečnicí, punkerkou, vypjatou intelektuálkou, děvčátkem s medvídkem nebo statnou ženou myslivce. Zaměřením na hledání sociálních rolí a užitím tradičně „ženských dovedností“ při proměnách identity – převlékání, líčení, napodobování gest aj., může být její dílo interpretováno i v souvislosti s myšlenkami feminismu. (zdroj viz Artlist.cz)

BACK TO THE FUTURE 1
BACK TO THE FUTURE 2
Argentinská fotografka Irina Werning si vtipným způsobem ve dvou svých fotografických cyklech "Back to the future 1, 2" hrála s představou návratu v čase do momentu zachycené na staré fotografii, ovšem v podobě o mnoho let starší.  

DAILY PORTRAIT
Projekt umělce Martina Pavla pokračuje každý rok v nové modifikaci. Portrétně mapuje lidi z různých socio-kulturních míst.

NEW FACES
SWIMMERS
Proměnou člověka se zabývá také Madeleine Waller, australská fotografka žijící v Londýně. Její cyklus "New faces" sleduje cestou statické portrétní fotografie proměnu několika mladých lidí od 11 let jejich věku. V cyklu "Swimmers" zase pracuje na jednoduchém zato velmi zajímavém srovnání snímků lidí u bazénu pouze v plavkách a oblečených.

EXACTITUDES
"Exactitudes" jsou fotografické série uměleckého dua Ari Versluis a Ellie Uyttenbroek. Snaží se v nich zdokumentovat různé společenské skupiny, ať už z hlediska oděvních kódů, postojů nebo registrací jejich předmětů v identickém rámci.

THE DISCIPLES
"The Disciples" (fanoušci) je název cyklu fotografií vybraných fanoušků z různých hudebních koncertů. Autor James Mollison o svém cyklu píše: „...byl jsem fascinovaný lidmi kteří koncerty navštěvovali a jak se napodobováním celebrit formuje jejich identita.“

BEFORE I DIE I WANT TO
Předtím, než zemřu, chci..., projekt umělkyně Nicole Kenney staví na dialogu s nejrůznějšími lidmi a nutí je přemýšlet co je v jejich životě opravdu důležité,  stručnou odpovědí na tuto jednoduchou nezáludnou větu.

foto: Irina Werning
foto: Irina Werning
foto: Madeleine Waller
foto: Madeleine Waller
foto: Madeleine Waller
foto: Madeleine Waller
foto: Ari Versluis a Ellie Uyttenbroek
Foto: James Mollison
foto: Nicole Kenney
foto: Nicole Kenney
foto: Nicole Kenney
foto: Nicole Kenney
foto: Nicole Kenney
foto: Nicole Kenney
Mapa stránekHomepage >   blog >   Sociologická fotografie

e-galerie
BAW2024