logo

Bílkoviny

I. - úvodní informace
Název:
Bílkoviny
Předmět:
Chemie
Autor:
Jarmila Dvořáková
Věková skupina:
Od: 14 Do: 15
Přílohy

II. - cíle a ověření
Obsahové cíle a ověření:
  • Výskyt a využití bílkovin [Žák dokáže objasnit vznik bílkovin, jejich výskyt a využití]
Jazykové cíle a ověření:
  • Seznámit žáky s anglickými slovíčky k tomuto tématu [Žák dokáže k českým pojmům přiřadit anglické]

III. - strategie, učební pomůcky
Učební strategie:
  • Výuka je vedena formou rozhovoru, spojená s videoprojekcí a výukovým programem
Učební pomůcky:
počítač, dataprojektor, vidoopřehrávač,
učebnice

Popis hodiny
Úvod
Pozdrav
Absence
Doplnění anglické křížovky na zopakování sacharidů. Tajenka v křížovce prozradí téma hodiny - Proteins.
Hlavní část
Výuka probíhá v češtině. Nejdříve se žáci podívají na výukový program, který vysvětluje vznik bílkovin. Potom na videu uvidí vlastnosti bílkovin. Anglická slovíčka jsou napsána na tabuli a při výuce se k nim vracíme a opakujeme je.
Závěr
Společné zopakování důležitých pojmů včetně anglických slovíček.
Písemné přiřazení anglických slovíček k českým pojmům.

Slovní zásoba
 
VýrazPřeklad
fotosyntézaphotosynthesis ikona zvuk
sacharidysaccharides ikona zvuk
zdroj energiesource of energy ikona zvuk
živočišné bílkovinyanimal proteins ikona zvuk
masomeat ikona zvuk
vejceegg ikona zvuk
rostlinné bílkovinyvegetable proteins ikona zvuk
luštěninypulses ikona zvuk
monosacharidymonosaccharides ikona zvuk
glukóza (hroznový cukr)glucose ikona zvuk poznamka
fruktóza (ovocný cukr)fructose ikona zvuk
v ovociin fruit ikona zvuk
v meduin honey ikona zvuk